Αναλόγως το ε ν δ ι α φ έ ρ ο ν

Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

Μπόλιασμα της ελιάς

Αυτή η εποχή είναι η καταλληλότερη για το μπόλιασμα της ελιάς. Τα δέντρα είναι πριν την ανθοφορία και έχουν σηκώσει χυμούς . Υπάρχουν πολλοί τρόποι μπολιάσματος με κυριότερους το κεντράδι όπου το εμβόλιο είναι ένα κομμάτι βλαστού με ξυλοφόρα μάτια και η " φόλα" όπου το εμβόλιο είναι ένα κομμάτι φλοιού με μάτια . Συνήθως χρησιμοποιώ το δεύτερο τρόπο διότι έχει πολλή μεγάλη συγκολλητική επιφάνεια και είναι ποιο σίγουρος.
Η αίσθηση που μου δίνει ένα πετυχημένο μπόλιασμα είναι μοναδική. Το να αλλάζει ένα άγριο φυτό και να γίνεται καρποφόρο δείχνει την χάρη και την ευλογία που έχει δώσει ο Θεός στον άνθρωπο , και τον κάνει μικρό θεό .

Το εμβόλιο " φόλα"
Το άνοιγμα του κορμού

Η τοποθέτηση "by pass"

Περσινό μπόλιασμα σε μεγάλους κορμούς

Τρίτη 13 Απριλίου 2010

Η τεχνική μου στην πορτοκαλιά


Μετά από μερικά χρόνια πειραματισμών και έχοντας να αντιμετωπίσω κυρίως την έντονη σμηνουργία κατά την ανθοφορία της πορτοκαλιάς, ανέπτυξα μια τεχνική με την οποία τα τελευταία χρόνια δουλεύω και είμαι αρκετά ευχαριστημένος. Συνήθως ξεχειμωνιάζω με 65-75 μελισσοσμήνη. 'Όποιο μελίσσι από το Μάρτιο και μετά κοντεύει να εικοσαρίσει του παίρνω την βασίλισσα με 2 πλαίσια γόνους και ένα τροφές , το συμπληρώνω με κτισμένα κεριά, το απομακρύνω και το τροφοδοτώ τακτικά και με ζυμάρι και με σιρόπι.. Μετά από 5-6 ημέρες πηγαίνω στο μητρικό του κόβω τα κελιά μαζεύοντας το βασιλικό πολτό και του αφήνω μόνο 2 τα ποιο καλά. Αυτή είναι και η ποιο δύσκολη και χρονοβόρα δουλειά. Δεν το ξαναενοχλώ μέχρι το τρύγο. Τα τρυγάω περίπου στις 10-15 Μάη πάντα προτού τελειώσει η ανθοφορία γιατί αλλιώς πέφτουν μέσα και δεν με αφήνουν να δουλέψω . Τέλος Μάη κάνω επιθεώρηση κοιτώντας αν έχουν βγάλει καλές βασίλισσες και μετά τα συνενώνω με τις παραφυάδες οι οποίες έχουν σχεδόν δεκαρίσει και τα πάω στα έλατα και στα θυμάρια . Έτσι πάντα παίρνω πορτοκαλόμελο ανανεώνω τις βασίλισσες και με τις συνενώσεις πάω δυνατά μελίσσια στις άλλες βοσκές.