Αναλόγως το ε ν δ ι α φ έ ρ ο ν

Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014

Το δικό μου ψωμί

                                                             Οργανώθηκα πλήρως.
                                                         
                                           Ο μύλος μου, πετρόμυλος με πέτρα από κορούνδιο διάμετρος 10 cm,
               14 kgr αλεύρι την ώρα ολικής άλεσης.

.

Το προζύμι "πιασμένο"  από το βράδυ


Η ζύμη περίπου 6 kgr μισό σκληρό μισό μαλακό αλεύρι



Στις φόρμες και σε ζεστό μέρος για να φουσκώσει


το ψωμι "ήρθε" και είναι έτοιμο για το ψήσιμο


έτοιμο και πεντανόστιμο 





Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2013

Καπλουτζάς μονόκκοκο σιτάρι

 Μαζί με τα άλλα στάρια " σκληρό μαυραγάνι και μαλακό ξηλόκαστρο " φέτος έσπειρα και ζέα.
Μια ποικιλία πολύ παλιά και ελληνική. Τον καπλουτζά.


                                              Η μάνα επί τω έργω της σποράς σαν πιο έμπειρη

Ο Καπλουτζας triticum monococcum είναι απο τα πρώτα σιτηρά που εμφανίστηκε και καλλιέργησε ο άνθρωπος.Το παρελθόν του είναι 9000 χρόνια . Ο καρπός δεν ξεχωρίζει απο τα λέπυρα και έτσι χαρακτηρίζεται ντυμένο. Έχει μικρή στρεμματική απόδοση,διπλάσια ποσότητα πρωτεϊνών , ισχυρές κίτρινες χρωστικές, περισσότερο μαγνήσιο και μικρή περιεκτικότητα σε γλουτένη.
Ανήκει στη γενικότερη ομάδα σιτηρών που χαρακτηρίζονται  ζεα.




Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Ξεχειμώνιασμα




Με τα τελευταία ανοίγματα του καιρού βρήκα την ευκαιρία και μάζεψα το μελισσομάντρι  για ξεχειμώνιασμα.'Έκανα επιθεώρηση σε όλα τα μελισσοσμήνη και κράτησα σημειώσεις για το καθένα.  Οι μέλισσες στριμώχθηκαν αφού αφαιρέθηκαν οι κερήθρες που δεν καλύπτονταν, τους έβαλα ζυμάρι και τις σκέπασα με κηρόπανο. Έτσι θα ξεχειμωνιάσουν, με σύντομες επιθεωρήσεις για επάρκεια τροφών, περιμένοντας την Άνοιξη.




Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

Γυμνοκριθή


Το προηγούμενο μήνα ένας πολύ καλός φίλος μου έκανε ένα μεγάλο δώρο. Μου έδωσε λίγο σπόρο από ένα κριθάρι το οποίο είναι γυμνό, δηλ. κατά το αλώνισμα βγαίνει σαν το στάρι χωρίς τα λέπυρα. Είναι παλιά ποικιλία, εξάστοιχο και το λαϊκό του όνομα είναι εξαγώνι. 
  

Εγώ ανέλαβα να το πολλαπλασιάσω και να βγω στο χωράφι παραγωγικά.
Ο καρπός του μπορεί να αντικαταστίσει το ρύζι σε όλες σχεδόν τις μαγειρικές του χρήσεις.
Είναι ποιο εύπεπτο και ρίχνει την χοληστερίνη.  
Οι σπόροι του μαγειρεύονται όπως το καστανό ρύζι, οι νιφάδες τρώγονται ωμές ή χυλωμένες, ενώ το κριθάλευρο χρησιμοποιείται για την παρασκευή ψωμιού, παξιμαδιών και αρτοσκευασμάτων, σε σούπες και σε βραστά.

Στην Ελλάδα όλα σχεδόν τα καλλιεργούμενα κριθάρια ανήκουν στην ποικιλία ντόπια, πού δεν είναι αναγκαστικά η ίδια σε όλες τις περιφέρειες. Τα ντόπια κριθάρια μπορεί να είναι εξάστοιχα ή τετράστοιχα, αντέχουν αρκετά στο κρύο και στην ξηρασία, είναι ανθεκτικά  και δίνουν καλή απόδοση.

Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

Πάλι ηλεκτρονικά!!!

Μετά από μεγάλη αποχή από τα blog αποφάσισα να ξαναγράψω!!!
Ο λόγος είναι ότι πολλοί φίλοι με παρότρυναν και ήθελαν να μάθουν νέα μου και ειδικά για την καλλιέργεια των σιτηρών.
Μετά από 2 χρόνια αυτή η ιστορία που ξεκίνησε στο ¨χαλαρό ¨ σαν μια τρέλα μιας παρέας γιγαντώθηκε και εξαπλώθηκε γεμίζοντας μας χαρά και ικανοποίηση. Πολλοί μας ακολούθησαν και μπήκαν στην καλλιέργεια σταριού και όλοι άφησαν τα υβρίδια και σπέρνουν παλιούς σπόρους.
 Φέτος ξεκίνησε και ο μορφωτικός σύλλογος Λιμνών με αρκετά στρέμματα.
 Καλλιεργείται μαλακό στάρι ποικιλίας Ξυλόκαστρο Λαμίας και σκληρό Μαυραγάνι.


 Η καλλιέργεια είναι τελείως βιολογική με σχεδόν καθόλου παρεμβάσεις. Ότι κάνει η φύση μόνη της και το κάνει πολύ καλά. Η στρεμματική απόδοση είναι μικρή αλλά η ποιότητα ασύγκριτη.
Οι σπόροι που παράχθηκαν πρόπερσι σπάρθηκαν πέρσι με άριστη βλαστικότητα και κρατήθηκε σπόρος  για φέτος.
Το ψωμί που τρώμε είναι καταπληκτικό, αρωματικό, γλυκό, βαρύ ψωμί , μια φέτα σε χορταίνει, και οι μεγαλύτεροι στο χωριό θυμήθηκαν την παλιά γεύση του ψωμιού.

Σάββατο 12 Μαΐου 2012

Τυροκομειό


Η παράδοση και η τέχνη χάνεται στους αιώνες που περασαν . Κάθε σπίτι τον Μάιο παίρνει γάλα από τους τσοπάνηδες σαν αμοιβή για τα χωράφια που τους νοικιάζει και φτιάχνει την φέτα που καταναλώνει όλο το χρόνο. Έτσι και φέτος τυροκομήσαμε. Για άριστη φέτα χρειάζεται καλό πρόβειο γάλα και μεγάλη εμπειρία.

                             Η πυτιά από το μέρος του στομάχου του αρνιού που πίνει μόνο γάλα και περιέχει τα                           ένζυμα που κάνουν το γάλα τυρί. Πρέπει να είναι όσο ποιο άσπρη και καθαρή και να μπαίνει η ανάλογη ποσότητα .

 Σκεπασμένο για να διατηρήσει την θερμοκρασία πήξης περίπου 37 βαθμοί όσο και θερμοκρασία του γάλακτος όταν βγαίνει από το ζώο. 

Το γάλα έτοιμο πηγμένο

 
                                                                    Το κόψιμο

 

 
                                                     Στην τσαντίλα για στράγγισμα


                                                      Στο 'τερζάκι' για αλάτισμα και σφίξιμο.


                                   Αποθήκευση σε μικρά μεταλλικά δοχεία έτοιμα για το ψυγείο.Η κατανάλωση γίνεται μετά από 3 μήνες για ωρίμανση και αποστείρωση στην άρμη  γιατί το γάλα δεν είναι βρασμένο



Το τυρόγαλο στην φωτιά για την μυζήθρα.

                                                 
                                                   Στο αέρα για ωρίμανση και αποξήρανση.








Τρίτη 1 Μαΐου 2012

Έντονη σμηνουργία


Ακατάσταλτη η σμηνουργία. Αμέτρητα βασιλικά κελιά και στα ποιο απίθανα μέρη κάνουν το περιορισμό τη σμηνουργίας αδύνατο.



Τα μελίσσια δουλεύουν καλά και η πορτοκαλιά έχει ακόμα 10 μέρες.
Χτίζουν πολύ και αν δεν έχουν χώρο χτίζουν και τα καπάκια.