Αναλόγως το ε ν δ ι α φ έ ρ ο ν

Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2009

Σμηνουργία μέσα Σεπτέμβρη

Το είδα και αυτό! Εχθές παραμονή του Σταυρού ( 13/9) το μεσημέρι είχε καλό καιρό και πήγα στο μελισσοκομείο . Δεν είχα προφτάσει να κατέβω από το αυτοκίνητο και είδα ένα σμήνος μελισσών να ανεμίζει με το κλασικό πέταγμα της σμηνουργίας. Αιφνιδιάστηκα και απόρησα τέτοια εποχή . Καταρχήν να περιγράψω πως πολλαπλασιάζεται ένα μελίσσι. Την άνοιξη Απρίλιο -Μάιο και ενώ οι ανθοφορίες είναι στο φουλ και αλλεπάλληλες , εξασφαλίζοντας μεγάλες ποσότητες σε γύρη και νέκταρ , οι εργάτριες μέλισσες αρχίζουν να ταΐζουν μερικές προνύμφες που μόλις εκκολάφτηκαν από το αυγό με βασιλικό πολτό που εκκρίνουν από ειδικούς αδένες και μεγαλώνουν τα κελιά μέσα στα οποία βρίσκονται (βασιλικά κελιά). Οι συγκεκριμένες προνύμφες προορίζονται για βασίλισσες. Είναι ποιο μεγαλόσωμες ζουν μέχρι και 4 χρόνια ενώ οι άλλες μέλισσες 40 ημέρες έως λίγους μήνες το χειμώνα και αποκτούν σύστημα αναπαραγωγικό που μπορούν να γεννήσουν μέχρι και 2.5 χιλ. αυγά την ημέρα. Όταν βγει η πρώτη βασίλισσα η παλιά παίρνει σχεδόν το μισό πληθυσμό και φεύγει από την κυψέλη .Στην αρχή πιάνει κοντά στην αρχική κυψέλη δημιουργώντας ένα τσαμπί . Ανιχνεύτριες μέλισσες ψάχνουν για μόνιμη κατοικία , συνήθως κάποια κουφάλα σε δέντρο ή σχισμή σε βράχο και όταν την βρουν οδηγούν όλο το μελίσσι εκεί και ξεκινά την οργάνωση της νέας αποικίας. Η μητρική κυψέλη συνεχίζει με την νέα βασίλισσα η οποία θα κάνει 1-2 γαμήλια ταξίδια θα γονιμοποιηθεί και δεν θα ξαναβγεί από την κυψέλη μέχρι να ξανασμηνουργήσει το μελίσσι. Όλα αυτά όμως την Άνοιξη .
Τώρα αυτό που σμηνούργησε φθινοπωριάτικα τι να υποθέσω ? Ή τόσο πολύ ξεγελάστηκε ή κάτι δεν πάει καλά με την φύση. Δεν είχε καμία τύχη να επιβιώσει. Εγώ πάντως το έπιασα το έβαλα σε κυψέλη του έβαλα ζαχαροζύμαρο και το ονόμασα Σταύρο λόγω της ημέρας και είμαι περίεργος να δω τι προκοπή θα κάνει.

2 σχόλια:

  1. μπραβο για μια κινηση που αποκαλυπτει βαθια οικολογικη συνειδηση.

    Υ.Γ. δεν δινετε λιγο βασιλικο πολτο και στους γονεις της περιοχης σας μπας και το σχολειο (προηγουμενο θεμα) γεμισει παλι με παιδια?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστω αλλα δεν νομίζω ότι αξίζω το μπράβο σου. Παρατηρώ την φύση, την χαίρομαι, την εκμεταλλεύομαι και την θαυμάζω. Τίποτα άλλο.
    Όσο για το Υ.Γ. στο χωριό που είναι το σχολείο έχουν μεγάλη μελισσοκομική παράδοση και δραστηριότητα. Άρα κάτι άλλο φταίει και όχι η έλλειψη βασιλικού πολτού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή