Αναλόγως το ε ν δ ι α φ έ ρ ο ν

Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου 2016

βάμα πρόπολης

Στα πλαίσια των μαθημάτων μελισσοκομίας στην ΣΕΚ φτιάξαμε βάμα πρόπολης με καθαρό οινόπνευμα και με τσίπουρο.Η αναλογία είναι 1 μέρος βάμα 2 μέρη διαλύτης. Η περιεκτικότητα σε πρόπολη είναι 30%.Η πρόπολη είναι ρητινώδης κολλητική ουσία που συλλέγουν οι μέλισσες από διάφορα δέντρα και φυτά, την εμπλουτίζουν με κερί, γύρη, ένζυμα, αιθέρια έλαια και άλλες ουσίες και την χρησιμοποιούν ως μονωτικό και απολυμαντικό της κυψέλης.Έχει αντιβιοτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες, γι αυτό και χρησιμοποιείται στην φαρμακολογία και συγκεκριμένα την ωτορινολαρυγγολογία, στη στοματολογία και στην δερματολογία. Χρησιμοποιείτε επίσης στην κοσμετολογία και στα καλλυντικά.Η διαδικασία είναι αρκετά απλή. Η καθαρισμένη πρόπολη μπαίνει στην κατάψυξη να παγώσει και την κοπανίζουμε στο γουδί να γίνει σκόνη. Μετά την ρίχνουμε στο βάζο με το διαλύτη και κλείνουμε αεροστεγώς. Ανακινούμε 2 φορές την ημέρα για 25-30 ημέρες.Σε αυτό το χρόνο όλες οι ουσίες της έχουν διαλυθεί στην αλκοόλη..Στο τσίπουρο ίσως χρειαστεί περισσότερο χρόνο.Παίρνουμε το καθαρό διάλυμα με μια σύριγγα και είναι έτοιμο για χρήση.Το φυλάμε σε μικρά φιαλίδια με σταγονόμετρο για να χρησιμοποιούμε ακριβώς την ποσότητα που πρέπει.










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου