Αναλόγως το ε ν δ ι α φ έ ρ ο ν

Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014

Το δικό μου ψωμί

                                                             Οργανώθηκα πλήρως.
                                                         
                                           Ο μύλος μου, πετρόμυλος με πέτρα από κορούνδιο διάμετρος 10 cm,
               14 kgr αλεύρι την ώρα ολικής άλεσης.

.

Το προζύμι "πιασμένο"  από το βράδυ


Η ζύμη περίπου 6 kgr μισό σκληρό μισό μαλακό αλεύρι



Στις φόρμες και σε ζεστό μέρος για να φουσκώσει


το ψωμι "ήρθε" και είναι έτοιμο για το ψήσιμο


έτοιμο και πεντανόστιμο 





4 σχόλια:

  1. Πες μας και τη συνταγη !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η συνταγή είναι αυτή που ζύμώνει και η μάνα μου, προζύμι, αλεύρι, νερό χλιαρό, αλάτι. Στο ζύμωμα δείχνει αν θέλει λίγο νερό αν είναι πολύ σφιχτό ή λίγο αλεύρι αν είναι πολύ μαλακό και κολάει.Στις φόρμες μένει σκεπασμένο με κουβέρτα σε ζεστό μέρος μέχρι να φουσκώσει. Ψήσιμο 1 ώρα στους 180βαθμούς,με φούρνο προθερμασμένο.
      Όμως την διαφορά στην γευση την κάνει το καλό αλεύρι.

      Διαγραφή
  2. Περνουμε κατ' ευθειαν τους σπορους απο το σιταρι και τους αλεθουμε; ή υπαρχει καποια διαδικασια πριν; Εχεις κανει και αλλα αλευρια ή μονο ολικης; Ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το στάρι πρώτα το πλένω σε μια σκάφη το στεγνώνω στον ήλιο και μετά είναι έτοιμο για άλεσμα. Υπάρχει και μηχανή που το καθαρίζει , λέγεται 'τριόρι' και δεν χρειάζεται πλύσιμο.
      Σέ μικρούς κυλινδρόμυλους δίνουν αλεύρι από το στάρι που πάω και έτσι παίρνω αλεύρι χωρίς πίτουρο.

      Διαγραφή