Αναλόγως το ε ν δ ι α φ έ ρ ο ν

Πέμπτη 19 Μαρτίου 2020

αντικατάσταση βασιλισσών


Η παροιμία λέει τον  Μάρτη μετράμε τα μελίσσια, γιατί τώρα δείχνουν ποιά θα προχωρήσουν και θα γίνουν παραγωγικά, και ποιά όχι. Κάποια δεν αναπτύσσονται όπως πρέπει και οι λόγοι συνήθως είναι δύο .Ή νοσούν ή δεν έχουν καλή βασίλισσα.

Βασίλισσα με τσακισμένο φτερό.

                                                Διάσπαρτος γόνος, δείγμα όχι καλής βασίλισσας.


 Αντικατέστησα μερικές βασίλισσες με αγονιμοποίητες μίας ημέρας  από μηχανή εκκολάψεως  που μου έωσε φίλος βασιλισσοτρόφος.


 Η διαδικασία είναι απλή. Αφού αφαιρέσουμε την παλιά, τοποθετούμε τη νέα μέσα σε κλουβί προστασίας που κλείνει με ζυμάρι. Οι μέλισσες θα φάνε το ζυμάρι και η νέα και αγονιμοποίητη βασίλισσα θα βγεί. Δεν κυνδυνεύει να την σκοτώσουν, γιατί δεν εχει ακόμα φερομόνες. Θα αρχίσει να κυριαρχεί μετά την τρίτη ημέρα.  Σε πέντε περίπου ημέρες θα βγει για να γονιμοποιηθεί και σε δώδεκα ημέρες θα αρχίσει να γεννά . Κάνουμε επιθεώρηση μετά την δωδέκατη ημέρα.

2 σχόλια:

  1. ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ! ...Η διαδικασία είναι απλή. Αφού αφαιρέσουμε την παλιά, τοποθετούμε τη νέα μέσα σε κλουβί προστασίας... ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΑΝΕΤΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΗΜΕΡΑ Η' ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΦΟΥ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΟΡΦΑΝΙΑ...; ΤΙ ΔΥΝΑΜΗΚΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΛΙΣΣΙ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΧΘΕΙ ΤΗΝ ΑΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΤΗ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΤΗΝ ΚΟΨΕΙ; ΑΥΤΟ ΜΕ ΤΟ ΜΕΛΟΝΕΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ..ΔΟΥΛΕΥΕΙ; ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ. ΓΡΗΓΟΡΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γρηφόρη με συγχωρεις για την καθυστεριμένη απάντηση. Μου ειχε διαφυγει το email.Αυτό το κάνω νωρίς τον Μάρτη . Τα μελισσακια αυτά ειναι μικρά και δεν αναπτύσονται λόγω ελατωματικής βασίλισσας.Αφαιρώ την παλιά και βάζω την νέα την ιδια στιγμή.Η νέα είτε εχει εκολαπτεί πριν λίγο είτε ειναι στο κελί και πρόκειται να εκολαπτει άμεσα.Οι μέλισσες τρώνε το ζυμάρι και ελευθερώνεται. Αυτός ο χειρισμός στηρίζεται στο οτι η νεοεκολαπτόμενη βασίλισσα δεν εχει ακόμη αναπτύξει φερομόνες και ετσι δεν αντιμετωπίζεται ως βασίλισσα στην αρχή. Έχω ακούσει για μελόνερο αλλά δεν το έχω κάνει.

      Διαγραφή